MCC-Bartók Béla-Bolyai János

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Bartók Béla Elméleti Líceummal és a Bolyai János Szakkollégiummal együttműködve szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és fiatalokat, valamint izgalmas előadásokkal a felnőtteket a VIII. Temesvári Magyar Napokon, Európa kulturális fővárosában.

MCC programok a Temesvári Magyar Napokon

MCC programok a Temesvári Magyar Napokon

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Bartók Béla Elméleti Líceummal és a Bolyai János Szakkollégiummal együttműködve szórakoztató programokkal várja a gyerekeket és fiatalokat, valamint izgalmas előadásokkal a felnőtteket a VIII. Temesvári Magyar Napokon, Európa kulturális fővárosában.
Csillagászat és űrfizika interaktív foglalkozás
Mivel foglalkoznak az űrkutatók? Van élet a Földön túl? Mik az űrtechnológia legújabb eredményei? Milyen forgatókönyvei lehetnek az emberiségnek? Elképzelhető az élet egy másik bolygón? A következők lesznek terítéken: sci-fi és a valóság összehasonlítása, a Star Wars-univerzum tudományos alapjai, szimulációs játékok, gondolatébresztő feladatok, fizikai kísérletek Fockter Zoltán csillagásszal.
A foglalkozás három különböző időpontban fog lezajlani, 25 fős csoportokban. A tevékenység helyeinek száma korlátozott, jelentkezni a regisztrációs link alapján lehetséges 10:30-tól vagy 11:30-tól 8-14 éveseknek, 12:30-tól pedig középiskolásoknak.
Jelentkezzen, és válasszon időpontot ITT:
https://feliratkozas.mcc.ro/temesvari-magyar-napok…
Helyszín: Projektközpont – belső udvar
Válj a saját életed mesehősévé!
A mese nemcsak a népmesét és a kortárs mesét jelenti, hanem a saját mesénket, élettörténetünket is: ahogy a világban vagyunk, ahogy meghúzzuk a saját határainkat, ahogyan döntünk, vagy nem döntünk, amilyen nevelési helyzeteket választunk, ahogy a világhoz viszonyulunk – ez mind a saját történetünk. Ezeket a dolgokat gesztusokkal, attitűdökkel is folyamatosan elmondjuk magunkról, a gyerek pedig észleli, és levonja belőlük a megfelelő következtetéseket. Hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé? – erről fog szólni ez az előadás dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktatóval.
Időpont és helyszín: 11:30–13:00, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagyterme
A sikeres előadás 10 titka
Hogyan jussunk el az ötlettől a prezentációig? Mitől lesz figyelemfelkeltő egy előadás? Hogyan oldható a lámpaláz? Mitől válhatunk hatásos előadóvá? Retorikai mesterfogások középiskolásoknak, gyakorlati feladatokon keresztül Constantinovits Milánnal, az MCC szakmai főigazgató-helyettesével.
Időpont és helyszín: 13:30–15:00, Projektközpont – belső udvar
Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia?
Az előadás röviden áttekinti a főbb amerikai, kínai és európai AI-termékeket, melyek a Chat GPT után kerültek piacra. Dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója kitér az AI fejlődésének két külön irányára: a termékekbe beépített intelligencia és az általános értelem kérdésére. Végül elemzi, hogy mit hozhat az oktatásban az AI új hulláma.
Időpont és helyszín: 15:00–16:30, Projektközpont – előadóterem
Klímafrász: Kell-e szoronganunk az éghajlatváltozás miatt?
Mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a következő generációra nézve? Vannak-e megoldásaink, vagy eleve eldöntött a sorsunk? Milyen szerepe van a médiának az éghajlatváltozással kapcsolatos társadalmi kép kialakulásában? Miért válik a klímaszorongás egyre gyakoribbá a nyugati társadalmakban? Ezekről a kérdésekre fog választ keresni Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének munkatársa és Fokter Zoltán Péter az ELTE Fizika Doktori Iskolájának doktorandusza és a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza. 2018-ban végzett az ELTE-n földtudományi alapszakon, majd 2020-ban végezte el az ELTE csillagász mesterszakát. Kutatási területe a Nap-típusú fiatal csillagok fényességváltozásának a vizsgálata. Tudománykommunikációval is foglalkozik, illetve középiskolai óraadóként fizikát oktat gimnazistáknak. Továbbá csillagászatot és űrfizikát oktat az MCC FIT programjában.
Moderátor: Tóth Kinga, a Bartók Béla Elméleti Líceum oktatója
Időpont és helyszín: 16:30–18:00, Projektközpont – előadóterem

A csillagászat és űrfizika rejtelmeibe kalauzolja el a diákokat Fockter Zoltán csillagász a Temesvári Magyar Napokon. Mivel foglalkoznak az űrkutatók? Van élet a Földön túl? Mik az űrtechnológia legújabb eredményei? Milyen forgatókönyvei lehetnek az emberiségnek? Elképzelhető az élet egy másik bolygón? ️Az érdeklődők választ kaphatnak minden kérdésükre egy interaktív tevékenység keretében. A foglalkozást három különböző időpontban rendezik meg, 25 fős csoportokban.
A tevékenység helyeinek száma korlátozott, jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet:
Szeptember 23., 10,30 – 11,30 – 12,30
Projektközpont (Centrul de Proiecte Timișoara)
A mese többet jelent puszta nép- vagy kortársmesénél. A saját élettörténetünket, döntéseinket, választási lehetőségeinket is szimbolizálhatja. Hogyan válhatunk a saját életmesénk hősévé? Dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner egyetemi oktató elmeséli az érdeklődőknek a Temesvári Magyar Napokon.
Szeptember 23., 11,30
Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház
A sikeres előadás pilléreit osztja meg a temesvári hallgatósággal Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese. Az előadó rendkívül sokoldalú, hiszen magyar nyelv és irodalom szakos bölcsészként, pedagógusként, az ELTE egyetemi oktatójaként lehetősége nyílt alsó tagozattól a doktori képzésig minden oktatási szinten tapasztalatokat gyűjteni. 2015-től a Fiatal Tehetség Program kiépítésével foglalkozott, amely mára több mint ezer diáknak nyújt tehetséggondozást szerte a Kárpát-medencében.
Szeptember 23., 13,30-15,00
Projektközpont (Centrul de Proiecte Timișoara)
Szükségünk van általános értelemre, vagy átveszi felettünk az irányítást a mesterséges inteligencia? Milyen hatással lehetnek a jövő generációira az Al termékek? Ezekre a kérdésekre fogja keresni a választ dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója a Temesvári Magyar Napokon.
Szeptember 23., 15,00-16,30
Projektközpont (Centrul de Proiecte Timișoara)
Hal Melinda klinikai szakpszichológus és Fokter Zoltán Péter az ELTE Fizika Doktori Iskolájának doktorandusza, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza beszélgetésére várjuk a résztvevőket, ahol a klímaváltozás veszélyeit fogják kivesézni. Mekkora veszélyt jelent a klímaváltozás a következő generációra nézve? Vannak-e megoldásaink, vagy eleve eldöntött a sorsunk? Milyen szerepe van a médiának az éghajlatváltozással kapcsolatos társadalmi kép kialakulásában? Választ kaphatnak szeptember 23-án a Temesvári Magyar Napokon! A beszélgetés moderátora Tóth Kinga, a Bartók Béla Elméleti Líceum oktatója.
Szeptember 23., 16,30-18,00
Projektközpont (Centrul de Proiecte Timișoara)