„A főnek kell művelnie a szívet” (Bolyai János)

A Bolyai János Szakkollégium a temesvári magyar egyetemi hallgatók szellemi központja,
mely sokkal többet nyújt, mint egy egyszerű bennlakás. A kollégium olyan szakmai és
közéleti képzési programot biztosít a bennlakó diákok és a külsős tagok számára, mely
kiegészíti az egyetemi tanulmányokat és olyan tudással, kompetenciákkal ruházza fel a részt
vevő diákokat, amelyek elengedhetetlenek a modern világban: közigazgatási ismeret,
vállalatvezetés, közösségépítés. A kollégium valódi közösségi élmény és szerves része a
temesvári magyarság kulturális életének.

Történet

A temesvári magyar közösség fontos és meghatározó részét képezik a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók, így a magyar diákoknak szóló közösségi tér kialakítása már a múlt század legvégén is foglalkoztatta a temesvári magyar egyetemi közeget. Ekkor fogalmazódott meg a magyar szakkollégium ötlete. Az ötletet a magyar közösség vezetői folyamatosan fejlesztették és napirenden tartották, így alakult ki egy olyan felsőoktatási szellemi műhely gondolata, amely amellett, hogy lakhatást és közösségi élményt biztosít a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára és ugyanakkor olyan tudással vértezi fel őket, amely a karrierjük során segítségükre lesz.

Végül a 2015-ös év során a Bánsági Közösségért Egyesület indította el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közbenjárásának köszönhetően, Magyarország Kormányának támogatásával a Bolyai János Szakkollégium kialakításának munkálatait. A kollégium a Temesvári Római Katolikus Püspökség által rendelkezésre bocsátott ingatlanban kapott helyet. Az ingatlan Temesvár Józsefváros negyedében, az egyetlen magyar tannyelvű középiskola, a Bartók Béla Elméleti Líceum tőszomszédságában található.

Számos bürokratikus akadály ellenére a felújítási munkálatok alatt megszilárdították az ingatlan struktúráját, lecserélődött a tetőburkolat és a nyílászárók, új víz- és villanyhálózat épült ki, teljesen megújult az épület külső és belső burkolata, valamint modern és funkcionális belső térszerkezet alakult ki. Az építési munkálatot és a bútorzat elkészítését helyi magyar vállalkozók végezték. Az építési munkálatokat 2018 utolsó felében fejezték be, így a Bolyai János Szakkollégium a 2019-2020-as tanév kezdetétől fogad diákokat.