IV. Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia

IV. Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia

Temesvár 2023. május 5-6.

„A főnek kell művelnie a szívet.” (Bolyai János)

A Bolyai János Szakkollégium 2023-ban IV. alkalommal szervezi a Bolyai János Tudományos Diákköri Konferenciát (Bolyai TDK), melynek célja a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók tudományos kutatási munkájának támogatása és fellendítése, a diákok felsőoktatási tantervi képzésnél magasabb szintű, tudományos igényű tevékenységekben való részvételének ösztönzése. A Bolyai TDK minden évben keretet teremt a tudományos diákköri tevékenységek számára és biztosítja a hallgatók pályamunkáinak ismertetését. A Bolyai TDK-ra azon hallgatók jelentkezhetnek, akik tanulmányaik folytatása mellett önképzési céllal különböző szakterületeken tudományos tevékenységet is folytatnak, ezek eredményeit magyar nyelven színvonalas dolgozatba foglalják és az elbíráló bizottságok előtt bemutatják.

A szakkollégium névadója szempontjából is az idei Bolyai TDK kiemelt jelentőségű, hiszen az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága 2023-ra Bolyai évre tett javaslatot az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének. Idén lesz pontosan kétszáz éve, hogy Bolyai János, a magyar tudomány egyik legnagyobb alakja 1823. november 3-án megírta híres levelét, amelyben közölte édesapjával, Bolyai Farkassal, hogy „a semmiből egy új, más világot teremtettem”: azaz megoldotta a „paralellák rejtélyét”, kidolgozta az abszolút (nem-euklidészi, hiperbolikus) geometria alapjait, amivel megnyílt „a tér tudománya”.

A 2023. évi Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia tervezett szakosztályai:

Képzőművészet

Építészet

Elektronika

Közgazdaság

Agrártudomány

Pszichológia

A beérkezett dolgozatok témaköre alapján a tervezett szakosztályok módosulhatnak, illetve újak is indulhatnak. 2023-ban a Bolyai TDK-t a hagyományokhoz híven személyes jelenléttel szervezzük meg, ahol a pályamunkák bemutatása magyar nyelven történik majd.

Fontos időpontok:

Regisztráció és a dolgozatok témavázlatának bemutatása: 2022. november 14.

Dolgozatok feltöltése: 2023. április 23., éjfél.

IV. Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia: 2023. május 5-6.

A Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia partnerei:

Óbudai Egyetem

Partiumi Keresztény Egyetem

Mathias Corvinus Collegium-MCC

Temesvári Magyar Diákszervezet-TMD

A Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia támogatói:

Bethlen Gábor Alap

Óbudai Egyetem

Communitas Alapítvány

Bánsági Közösségért Egyesület

Romániai Magyar Demokrata Szövetség

A Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia szabályzata:

A Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia pályamunkáit az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szabályrendszere alapján és a SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakmai útmutatása szerint kell elkészíteni.

Szabályzat

A Bolyai János Tudományos Diákköri Konferencia dolgozatainak feltöltése:

A dolgozatokat itt lehet feltölteni

2023-ban a Bolyai János Tudományos Diákköri Konferenciára dolgozatokkal készülő diákok on-line platforma tölthetik fel pályamunkáikat. Köszönjük a Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia szervezőinek, hogy lehetővé tették a Bolyai TDK számára a honlapfelület használatát.

A Bolyai János Szakkollégium és a Bolyai TDK hivatalos Facebook-oldala:

Facebook-oldal

Facebook-esemény

A Bolyai TDK szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak a programra.